Lisa in Luik

Emigreren naar België

Welkom in mijn wijk 19 maart 2010

Filed under: Lisa's leven in Luik! — misssmokygaatstoppen @ 11:19 am
Tags: , ,

Het was weer eens tijd voor een fotosessie van mijn straat. Het weer wordt mooi, de lente begint en je wilt lekker naar buiten. Helaas wil ik helemaal niet naar buiten, ik wil zo snel mogelijk mijn straat uit vluchten omdat ik in een vuilnisbak leef. Hoe mooi een huis ook is, de omgeving speelt in op je gemoed. En mijn buurt speelt niet positief in op mijn gemoed…

Welkom in mijn straat. Waar mensen niet weten wat ze met hun afval moeten doen en het dus maar bij ons voor de deur neerleggen:

Dat doen ze trouwens ook aan de overkant, dus we hoeven het niet persoonlijk op te vatten:

100 meter verderop is een open veld. Op dit stuk grond zouden 25 jonge gezinnen komen wonen in ecologisch verantwoorde huizen. Dit was ook een van de redenen dat ik ben overgehaald om hier te komen wonen, het leek me een goede ontwikkeling voor de wijk, maar het project komt niet van de grond. Er is een probleem met vergunningen en aannemers. Maar hee: mijn kinderen kunnen hier fijn buiten spelen. Of toch maar niet:

Even iets dichterbij. Lekker, een volle luier!

Koffiezetapparaat, een paar gympen:

En zie hier, een gesloopte televisie/comuter:

Wat hebben we verder nog in de aanbieding? In ieder geval 1 damesschoen:

Toen liep ik naar de andere kant van de straat. Dan kom je langs dit steegje. Dat kàn gezelliger:

Om vervolgens bij het (speel)terrein van St. Leonard uit te komen. Ook al zo’n plek waar ik niet wil dat mijn kinderen op een dag alleen gaan spelen:

Worden jullie hier nou blij van? Ik niet.

Ik las in het Waals Weekblad dat mijn buurt, St. Leonard, geld gaat krijgen van de Europese Commissie. In Nederland zouden we St. Leonard met een mooi woord een ‘kansenwijk’ noemen. Een eufemisme voor een ‘hopeloze wijk’. Je kunt hier zo veel geld in pompen als je wilt, maar als de mentaliteit van de bewoners niet verandert, heb je daar nul komma nul aan.  

Wanneer ik hier vertrek, weet ik nog niet. Maar blijven doe ik zeker niet.

Advertenties
 

14 Responses to “Welkom in mijn wijk”

 1. Franca Says:

  Wat afschuwelijk,je zou er depressief van worden! Je zou het gemeentebestuur toch achter het bureau vandaan trekken? Kun je het ook niet wijzen op de gevaren voor kinderen, als in: giftige stoffen, scherpe glasscherven of spijkers? De mentaliteit van de mensen is niet goed, maar de gemeente mag ook wel haar verantwoorderlijkheid nemen, lijkt me. Lastig hoor, om dit aan te pakken!

 2. lisainluik Says:

  Hoi Franca, bedankt voor je reactie. Ik heb net de link van mijn blog gestuurd naar de wethouder met wie ik al eens gesproken heb. En gevraagd of er een schoonmaakploeg kan langskomen. Wordt vervolgd!

 3. Ellen W Says:

  Oei dat lijkt wel de Nederlandse stations op het moment, waar de schoonmakers staken!
  Alleen hoor je daar elke 5 minuten een excuus van de NS voor de troep. Dat is bij jou vast niet.
  Echt erg!

 4. lisainluik Says:

  Dat is snel. Ik kreeg net al antwoord namens echevin Schroyen:

  “Madame Coster, M. l’Echevin a bien reçu votre courriel relatif à l’objet repris sousrubrique, lequel a retenu sa meilleure attention. Il a donné mission ce jour au Service de la Propreté publique de procéderau nettoyage de l’endroit incriminé dans les meilleurs délais. En vous remerciant pour votre implication citoyenne, je vous pried’agréer, Madame, l’expression de mes salutations distinguées. Pour l’Echevin A. SCHROYEN…..”

 5. Hilda Says:

  Nee, hier word je zeer zeker niet vrolijk van, ik snap t helemaal! En om dit alles in je eentje veranderd te krijgen…., ik vrees t ergst. Nu is mijn Frans niet zo goed (lees: ik snap er geen jota van), maar begrijp ik dat de meneer van de gemeente het met je eens is, t begrijpt en een schoonmaakdienst langs stuurt? Of zit ik er totaal naast…… Sterkte maar weer!!!
  xx

 6. lisainluik Says:

  Je hebt zo’n vertaalmachine online, Babelfish. Ik heb het tekstje laten vertalen en kreeg het volgende resultaat:

  “Mevrouw Coster, de Heer de Wethouder hebben uw courriel betreffende het sousrubrique hernomen onderwerp wel degelijk ontvangen, dat zijn betere aandacht heeft getrokken. Hij heeft taak vandaag ten procéderau Dienste van de openbare Netheid van schoonmaken van de zo spoedig mogelijk afgekeurde plaats gegeven. In u bedankend voor uw gevolg burger, ik u erkennen pried’, Mevrouw, de verzekering van mijn zeer bijzondere hoogachting….”

  Nou is het duidelijk, hè? 😉 Goed, het komt erop neer dat de wethouder mijn mail heeft gelezen, en hij zal zo snel mogelijk een schoonmaker (of 2, 3; ach, doe maar een mannetje of 20) langs laten komen. En dan word ik nog gecomplimenteerd met het feit dat ik een goed burger ben ofzoiets.

  Gewoon een standaardbriefje, eigenlijk.

  • Hilda Says:

   Hahaha, zat ik er met mijn steenkolen-Frans toch niet zo heel erg ver naast 🙂 Wellicht dat je over een maandje een mannetje door de straat ziet scharrelen met z’n vuilniszak.
   Wordt vervolgd……

 7. N Says:

  Echt schokkend die foto’s! Ongelofelijk dat zoiets kan! Zelfs in Brussel heb ik zo’n troep nog nooit gezien. Dit zou gewoon in de nationale pers moeten komen! Ik zou die foto’s zo opsturen naar de krant – dat Luik al maar het schaamrood op de wangen krijgt.

 8. shane Says:

  Hi Lisa

  Good heavens going by your pictures it seems you are living on garbage tip, ut there is one conciliation in the Netherlands
  many councils also are having problems with animal droppings,their recent elections were fought on similar issues!
  keep smiling.

  Shane

  citizen of Europe 🙂

 9. Elsbeth Says:

  wat een trieste zooi, soort vuilnisbelt!
  wil je toch niet dat je kinderen daar opgroeien!

 10. Emily May Says:

  C’est fort triste……

 11. Franca Says:

  Zijn er niet meer gezinnen met kinderen in de buurt? Je zou hun er dan bij kunnen betrekken. of misschien scholen of clubs gericht op kinderen. Hier moet je toch wel grotere stappen in kunnen zetten- met elkaar!

 12. Martin Says:

  Proficiat me je assertiviteit. Een Belg zal nogal vlug denken: Het is wel vuil maar ik ga de burgemeester en de schepenen daar niet mee lastigvallen want wie weet, heb ik die kerels later nog eens nodig. Misschien zoeken mijn kinderen ooit wel een baan bij de stad Luik, enz…
  Blijven mailen en medestanders proberen te vinden. Succes.

 13. Dick Says:

  Hoi Lisa
  wel een lekker zootje bij jouw in de buurt.
  Maar bij ons in Maastricht is het ook erg. Achter ons huis
  is ook een open terrein, tussen twee autogarages in.
  Hier flikkeren de mensen ook alles tussen de struiken.
  Elke dag loop ik er met de hond te wandelen en je wil niet weten wat er allemaal ligt. Soms een heel bankstel .
  Mensen willen gewoon niet betalen om hun afval kwijt te raken, dat is hier het probleem.

  en in Maastricht worden de milleuparken steeds duurder.
  eigenlijk een logisch gevolg van een dergelijk beleid.
  Waarom kan dat in Frankrijk b.v. wel. daar staat op elke willekeurige hoek van de straat zo’n plastic container op wieltjes…kun je alles in kwijt. Simpel zou je zeggen, maar dat is het niet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s