Lisa in Luik

Emigreren naar België

Weekje zonder de koters 14 oktober 2009

Filed under: Lisa's leven in Luik! — misssmokygaatstoppen @ 4:55 pm
Tags: , , ,

Lang niet van me laten horen. De ene keer heb je meer zin om te schrijven dan de andere keer. Ook merk ik dat veel dingen in Luik niet meer nieuw zijn, dingen die ik vorig jaar al heb beschreven, dus dan heb ik geen zin om in herhaling te vallen. Deze week is het voor Ben en mij heel relaxed: Evy en Mara zijn tegelijkertijd op schoolkamp! De dames zijn de hele week aan zee en voor ons voelt het ook een beetje als vakantie. Ik heb het wel eens eerder gezegd, maar wat is het leven toch makkelijk zonder kinderen : ) We gebruiken de tijd die we hebben ook om in het huis aan de slag te gaan. We hebben eindelijk de trap be-olied (de houten treden waren nog altijd ingepakt in plastic). Ben is op dit moment het laatste deel van de houten vloer aan het leggen. En ik wil eindelijk eens beginnen aan de kinderkamers. Om te beginnen die van Mara. Mara wil een blauwe muur (‘dat is mijn lievelingskleur’), dus ik ga straks naar de verfwinkel iets moois uitzoeken. En Evy wil in haar kamer graag een paarse muur. Prima! En het is wel handig om de verf uit te zoeken zonder de dames erbij, anders willen ze nét weer de duurste verf of een kleur die ik afgrijselijk vind. En moeder moet er ook tegenaan kijken.

Ik ben natuurlijk nog steeds aan het werk. Sinds kort heb k een nieuwe student, die met zijn collega’s Nederlands moet kunnen spreken. Ik geef hem een les en daarna bespreekt hij alle nieuw geleerde woorden met zijn collega’s. Zo had ik hem de woorden ‘krant’ en ‘la’ geleerd. Zijn Vlaamse collega’s waren het daar niét mee eens. Een krant? Dat heet een ‘gazette’! En een la, nee nee, dat moet ‘schuif’ zijn! Sorry, maar ‘gazette’ is Frans en van het woord schuif heeft echt nog nooit iemand gehoord. Van mijn eigen Vlaamse collega’s hoor ik ook nog steeds wel grappige dingen. “Ik ben gedaan om kwart na zeven en ga dan op restaurant.” Vorige week had ik een afspraak in Brussel met een Vlaamse mevrouw. Ze vroeg me: “Bent u hier vlot geraakt?” Eh, wat zegt u? 😉

Verder was er vorige week nog triest nieuws. Een goede vriend van mijn broer, pas 48, is overleden. Verdronken, om precies te zijn. Zo tragisch. Mijn broer is negen jaar ouder dan ik en toen ik klein was, kwamen al die grote, stoere jongens bij ons thuis. Hij was daar een van en ik zag hem zo af en toe nog op verjaardagen. Ik ging op zoek naar een kaart om naar zijn vader te sturen, maar de condoleancekaarten zijn verschrikkelijk. Met van die voorgedrukte gedichten en wat mij nog het meest verbaasde, is dat je pakjes van vijf condoleancekaarten kunt kopen! Bedoeld voor oude mensen die vrienden en kennissen bij bosjes verliezen? Hoef je niet steeds de deur uit om wéér een nieuwe kaart te halen?

Ik ga er weer vandoor. Ik zal binnenkort wat foto’s plaatsen!

Advertenties
 

4 Responses to “Weekje zonder de koters”

 1. kijkluis Says:

  Een condoleancekaart zullen je Vlaamse collega’s ook wel niet gebruiken 🙂
  Alhoewel Vlaams veel Franse woorden bevat (cfr. gazette) zal het eerder rouwkaartje zijn.

 2. Suzanne Says:

  Beste Lisa,
  Zoals u woon ik in de buurt van Saint Léonard, en ook ik geef lessen Nederlands. In verband daarmee wou ik graag contact met u opnemen. Zou u me eventueel een mail willen sturen ? Hartelijk bedankt.
  Suzanne

 3. lisainluik Says:

  Kijkluis, je hebt gelijk, condoleance is hartstikke Frans, hahaha

 4. lisainluik Says:

  @Suzanne, ik heb je (eindelijk) gemaild.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s