Lisa in Luik

Emigreren naar België

Hallo en nee… 23 september 2009

Filed under: Lisa's leven in Luik! — misssmokygaatstoppen @ 5:05 pm

…ik heb nog steeds geen foto’s van ons nieuwe huis. Dat wil zeggen, ik heb wel foto’s gemaakt, maar kan ze even niet posten op m’n blog wegens computerproblemen. Geduld, geduld dus!

Hoe gaat het? Goed wel. We moeten nog steeds orde op zaken stellen, maar dat zal de komende tijd niet anders zijn. Inmiddels zijn de kinderen weer naar school. Mara zit nu in De Eerste Klas en is dus echt groot. Evy zit alweer in de derde en heeft elke dag huiswerk. Daar heeft ze meestal héél weinig zin in, dus dat is een dagelijkse strijd, zucht. Ik probeer nog steeds mijn tweetalige opvoeding erin te houden, maar dat is niet zo gemakkelijk. Ik ben nog altijd de enige die Nederlands met ze spreekt en dat is niet genoeg. Mara maakt allerlei kromme zinnen als ‘Mama, ik wil que je meegaat met ik’. Kijk, ze probeert het en wil het graag goed doen, maar ik ben als Nederlandstalige invloed zwaar in de minderheid! En dat vind ik jammer.

En o ja, we hebben er dus een kat bij. Dat was niet de bedoeling, maar het arme beest zat haar longen uit haar lijf te miauwen, in een garage/schuur vlak naast ons huis. En daar kon ik haar als kattenliefhebber natuurlijk niet laten zitten. De eerste week heeft ze in onze garage gewoond en nadat ze ontwormd en ontvlooid was, mocht ze naar binnen. Tony was daar niet zo blij mee en heeft wat af zitten blazen en grommen. Maar inmiddels zijn Tony en Carmella (jaja, het is weer een vrouwtje – arme Ben – en ze is vernoemd naar de vrouw van Tony Soprano) vriendinnen. En breken graag samen de boel af. Het is een leuk duo. Tony zwart en Carmella helemaal wit. En ongeveer even oud en dezelfde bouw, dus ‘esthetisch’ gaan ze goed samen.

Ik heb nog een vraag. Voor een Belg die als freelancer werkt en die toevallig mijn blog leest. Ik werk dus als juf Nederlands voor een talenschool (als ‘bediende’ zoals dat in het Vlaams heet), maar de tijden zijn zo onregelmatig dat ik graag freelance werk ernaast zou doen. Schrijven voor het een of ander. Maar ik heb gehoord dat het duur is om in België als freelancer te werken, bijvoorbeeld door de verplichte ziektekosten die je betaalt. Hoe kan je een vaste baan combineren met freelance werk? Wanneer is dat rendabel? En waar is bijvoorbeeld een informatiepunt waar ze al dit soort vragen kunnen beantwoorden? Help!

Over niet al te lange tijd hebben we een housewarming party (datum nog niet geprikt). Wie wil komen, is van harte welkom!

Advertenties
 

7 Responses to “Hallo en nee…”

 1. Amélie Says:

  Hey Lisa,

  Als franstalig die zijn nederlands wil verbeteren lees ik regelmatig je blog!
  En de beste methode om een vaste baan met freelance werk te combineren is “indépendante à titre complémentaire” te bekommen. Ik ben zelf een freelance vertaler en ik werk deeltijds als bediende.
  Je betaalt minder “cotisations sociales” dat als je een voltijds freelance bent.
  Als je meer informatie wil, ga naar een “guichet d’entreprises” zoals Groupe S of Partena.

  Ik hoop dat het je een beetje helpt! En sorry voor alle franse woorden maar ik ken niet de nederlandse vertaling ervoor.

 2. kijkluis Says:

  Amelie, geen probleem dat je de termen in het Frans schrijft want als Lisa in Luik woont zal ze de Franstalige termen moeten kennen.

  Je Nederlands is trouwens vrij goed.

  Je kunt ook oefenen met mijn blog http://kijkluis.skynetblogs.be/ 🙂

  En voor de tweetalige opvoeding: het probleem is inderdaad het taalaanbod hé. Als 1 taal te weinig gebruikt , is het inderdaad een probleem.

  Anderzijds: ik denk dat het taalverwervingsproces ook niet lineair verloopt: ik denk ooit gelezen te hebben dat er zelfs periodes van regressie zijn. Niet opgeven dus. Succes!

 3. Ren de Vree Says:

  Misschien is dit iets voor je: freelancer zijn via een bureau dat de rompslomp voor je doet?
  http://www.tentoo.be/freelancers/freelancers.php

  En wat de school betreft: is er geen immersieschool in de buurt?

  Vriendelijke groeten

  Ren de Vree

 4. Emily May Says:

  Hi girl. Fijn dat je weer thuis online bent. En dat het ‘wel’ goed gaat. Ik zal weer eens op limburgvac gaan kijken voor je. Tijd voor een leuke nieuwe goedbetaalde baan!
  Ik ga zelf 4 uur meer werken vanaf 1 november. Hoera! (geloof ik).

 5. Henri Says:

  Hallo Lisa en familie,
  Jullie zijn overgeheveld van Luik naar Luik, gefeliciteerd!
  Ik wilde even terugkomen op je ervaringen met je kinderen, dat ‘ik ben in de minderheid’-gevoel, taalkundig gezien dan 😉

  Voor de eerste keer lijkt het me te lukken om één van mijn vier zoons de taal van Vondel in te gieten, en waarom nu wel? Ten eerste omdat we vlak bij Nederland en Vlaanderen wonen, ikzelf veel meer Nederlands praat op m’n bureau en last but not least het Nederlands toch deel uit maakt van de belgische cultuur. Klap op de vuurpijl: Balthazar zit op een ‘école d’immersion’ in Crisnée, dus vanaf dit jaar (3de kleuterschooljaar) heeft hij onderwijs in het Nederlands (van een Vlaamse juf). Maar zoals door iemand anders al vermeld, er zijn ups en downs. Groet.

 6. Karen Coster Says:

  You and your brother did the same. ( I want not to bed go, etc.) And in the end you sorted it all out. Keep looking at Dutch kiddie DVD’S?

 7. lisainluik Says:

  Dank jullie wel voor alle tips, dat is zeker handig. En Amelie, wat leuk dat je m’n blog leest om je Nederlands te oefenen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s