Lisa in Luik

Emigreren naar België

Vijf dagen Ardennen 3 augustus 2009

Als je je Frans in de praktijk wilt brengen, dan moet je vooral níet naar een camping in de Ardennen gaan. We stonden met onze gloednieuwe pop-up tent op een ontzettend leuke, kleine camping vlak bij Bastogne met – ik denk – 95% Nederlanders. Ook de beheerders, Simone en Rob, zijn Nederlands. Er waren misschien drie verdwaalde Walen en ik heb wat Vlaams gehoord. Maar ik vond het wel best, al die Hollanders. Ik heb lekker kunnen kletsen met mede-campinggasten en Evy en Mara hebben hun Nederlands weer een beetje kunnen bijspijkeren met hun snel gemaakte Nederlandse vriendjes en vriendinnetjes. De camping was ideaal voor kleine kinderen. De rivier de Ourthe die rond het terrein stroomde was ondiep, dus niet gevaarlijk. Evy en Mara en hun vriendjes hebben zich urenlang vermaakt met stenen sjouwen, visjes zoeken (en ja, we hebben er drie meegenomen naar huis, in een Cola-fles, en ze leven nog steeds!) en de botenrace die georganiseerd was door de camping. Al eindigde dat laatste in een drama, omdat Evy aan het einde van de race haar zelfgemaakte bootje kwijt was. Tranen met tuiten dus. Totdat Benjamin hielp met het maken van een nog mooier model. Toen kon ze weer lachen.

Twee avonden hebben we op de camping wijntjes gedronken met onze campingvrienden Albert & Susan (die er waren met hun kinderen Evi, Merijn en Yoran) en Bram & Kim (met hun kinderen Fee, Thor en Storm). Reuzegezellig! Iets te gezellig, gezien het feit dat beide avonden iemand kwam klagen over het ‘lawaai’. Een van de klagers namen we niet zo serieus, want die had de dag ervoor om half 10 ’s ochtends gevraagd of onze kinderen zachter konden spelen, omdat er bij haar in de tent nog iemand lag te slapen. Half 10! Op een camping! Ga toch weg!

En inderdaad, ik heb foto’s gemaakt. De eerste drie dagen, daarna waren de batterijen leeg en een oplader hadden we niet meegenomen. Dus de mooie boswandeling die we hebben gemaakt om herten te spotten (alleen 1 kikker gezien), moeten jullie er maar bij fantaseren.

kamperen

kamperen2

Voilà, dit is in Bastogne. Een grappig beeldenwerkje.

kamperen3

Evy in de grotten van Han. Ze vond er niet zo veel aan en wilde zo snel mogelijk terug naar de  camping om te spelen.

kamperen4

kamperen5

kamperen6

Zomaar een mooi huisje in Han. Jammer van het wasrek : )

kamperen7

Evy is helemaal zelf op deze tank, die in het centrum van Bastogne staat, geklommen.

kamperen8

Typisch vakantiekiekje. Mara, Ben en een kinderijsje.

kamperen9

De zelfgemaakte bootjes. Evy was ‘m hier dus nog niet kwijt…

kamperen10

Klaar voor de start…

kamperen11

…. GO! Evy werd vierde, geen slechte prestatie.

kamperen12

Met vriendjes en vriendinnetjes hebben Evy en Mara een circus opgevoerd voor gasten van de camping. Ze hadden goed geoefend, met badminton-shuttles, een fietspomp, ballen… Dit is het finale-dansje.

kamperen13

Say KAAS!

kamperen14

Het was mooi rond de camping!

Advertenties
 

One Response to “Vijf dagen Ardennen”

 1. Kijkluis Says:

  Goed gezien van de camping met Nederlanders. Toen we jaren geleden voor de eerste keer gingen kamperen in Frankrijk, trokken we nietsvermoedend naar een camping in de Dordogne. Het was daar precies klein-Nederland met Nederlandse eigenaars en allemaal Nederlanders en ook enkele Vlamingen.
  Ik vond dat wel leuk voor onze kinderen die meteen Nederlandstalige vriendjes hadden.
  Het bleek een kampeerterrein te zijn met een hoge notering in de ANWB-gids.
  Gevolg: ieder jaar gingen we kamperen op een ANWB-camping = genieten van het mooie Franse weer + omgeving en meteen ook een Nederlands taalbad voor de kinderen.
  Toen ze wat ouder waren hebben we ook enkele campings in de Loire-streek gedaan waar veel Engelsen zaten. Zo konden ze/we Engels spreken en hoefden we niet naar Engeland en het vaak (?) onvoorspelbare Engelse weer 🙂

  Tussen haakjes: ik zag ook een reportage op de RTBF. Er blijken heel veel Nederlanders naar de (jacht)haven van Luik te komen. Misschien ook eens een bezoekje waard voor iemand die in de buurt woont en zin heeft in pindakaas 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s