Lisa in Luik

Emigreren naar België

Onbegrijpelijk: PS blijft de grootste… 7 juni 2009

Filed under: Overige & Onzin & Zo — misssmokygaatstoppen @ 9:03 pm
Tags: , ,

Wallonië: PS blijft de grootste, Ecolo claimt ‘groene zondag’

Zoals verwacht is Ecolo de grote winnaar van de Waalse gewestverkiezingen. Bijna overal wint de groene partij tien procent of meer. De PS verliest terrein maar niet zoveel als door de peilingen verwacht werd. PS-voorzitter Elio Di Rupo gaat intussen zowel in Wallonië als in Brussel resoluut voor een olijfboomcoalitie.

Al meteen nadat de eerste resultaten binnenkwamen, benadrukte Di Rupo in een eerste commentaar dat de ‘tsunami tegen de PS’ er niet gekomen is. Die uitspraak werd bevestigd naarmate steeds meer gunstige cijfers voor de PS binnenliepen. De partij verliest weliswaar, maar doet het beter dan de desastreuze verkiezingen uit 2007. Meer nog, doordat de MR blijft hangen, wordt de PS opnieuw de eerste partij in Wallonië. 

Tijdens zijn toespraak om 19.30 uur stak Di Rupo zijn voorkeur voor een olijfboomcoalitie niet weg. ‘Ik zie drie signalen: de PS bleek beter bestand dan men had voorspeld, Ecolo haalde een groot succes en CDH kon zijn stemmenaantal consolideren.’ Di Rupo zette meteen de bakens uit door niet alleen in Wallonië maar ook in Brussel te streven naar een coalitie PS-CDH-Ecolo en zo MR buiten spel te zetten.    

MR & Ecolo

Voor MR is het beeld minder rooskleurig, de partij wint hier een procentje en verliest er daar een. Duidelijk is dat de liberalen er niet in slagen om de PS ook op gewestelijk vlak van de eerste plaats te verdringen, zoals ze dat in 2007 op federaal vlak gedaan hebben. Toch probeerde een strijdvaardige Didier Reynders de overwinning te claimen. ‘We zijn opnieuw de grootste partij in Brussel’ begon de MR-voorzitter zijn verkiezingstoespraak om 19.45 uur. 

‘Het spel is nog niet gespeeld’, zei Reynders. Hij wees op het verlies van de PS en de ‘afkeer van de kiezer voor de uittredende PS/CDH-coalitie in Wallonië’. Reynders hield het kort. Hij zag twee winnaars: Ecolo ‘en waarschijnlijk ook de MR’, besloot hij.  

Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux hield zich in zijn overwinningstoespraak op de vlakte over mogelijke coalities. Hij onderstreepte dat dit een ‘groene zondag’ was en dat de kiezer voor de hoop gekozen is. ‘En de kleur van de hoop is groen.’  

Percentages

In procent uitgedrukt geeft dat het volgende voorlopige resultaat (781/1642 bureaus). De PS blijft, ondanks een verlies van 4,3 procent de grootste partij in Wallonië, met 32,6 procent. Ook de MR verliest terrein: met 23,4 procent van de stemmen (-0,9 procent) kan MR-voorzitter Didier Reynders moeilijk tevreden zijn.

Ecolo wint fors (+ 9,8 procent) en wordt de derde partij in Wallonië met 18,3 procent. CDH blijft status quo op 17,4 procent. Front National Door de opvallende winst van Ecolo lijkt het erop dat CDH pas de vierde partij wordt in Wallonië. Het extreem-rechtse Front National houdt nog 2,4 procent over en verdwijnt bijna zeker uit het Waals parlement.

Ook in de Duitstalige gemeenschap gaat Ecolo er sterk op vooruit. De partij haalt 14,80 procent (+6,61%). De christendemocratische CSP blijft de grootste partij met 29,48 procent (-3,31%) van de stemmen.

Zetelverdeling (20.15 uur)

Volgens een eerste, voorlopige berekening van de VUB en het CRISP ziet de zetelverdeling in het Waals parlement er als volgt uit:

PS: 26 zetels (-8)
MR: 20 zetels (+0)
Ecolo: 15 zetels (+12)
CDH: 14 zetels (+0)

 

(bron: www.standaard.be)

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s