Lisa in Luik

Emigreren naar België

Zingende prei 9 mei 2009

Filed under: Lisa's leven in Luik! — misssmokygaatstoppen @ 1:18 pm

Gisteravond was het op school feest voor alle ouders en opa’s en oma’s van de kleuterklassen. Samen eten, drinken en kijken naar een show van de kleuters. Ik was ruim om tijd en heb zo kunnen helpen met het voorbereiden van vijftien kilo pasta. Nooit zo veel pasta gemaakt in m’n leven. Om zes uur begon het spectacle. Het thema: de moestuin. De helft van de kleuters was verkleed als boer of boerin, een stuk of drie als kok en de rest als groente. Mara was een uiterst schattige prei. Het verhaal: eerst moet je zaadjes planten, dan groeien de groentes en daar maak je een lekkere, gezonde soep van. Ook hebben de kleuters laten horen wat ze tijdens de Engels les hebben geleerd (ja, gek hè, ze leren wél Engels, maar géén Nederlands). En dan graag even aandacht voor mijn lieve preitje!

Advertenties
 

16 Responses to “Zingende prei”

 1. Kijkluis Says:

  Om de 1 of andere reden leren ze in Luik liefst Engels. Elders in Wallonië is Nederlands populairder.
  Ik begrijp dat niet goed want Luik vormde eeuwenlang 1 geheel met grote delen van Limburg.
  Nu spelen er wat minder Limburgers bij Standard Luik; maar lange tijd kwam bijna de helft van de ploeg uit Limburg met als allergrootste spelers Van Moer en Gerets.
  Ook de eigen grote spelers zoals de doelmannen Bodart en Preudhomme leerden vrij goed NL spreken.

  De verklaring is misschien dat Luikenaars zich halve (of nog meer) Fransen voelen. En sprekers van een grote taal leren niet zo graag een kleinere taal. Nu zie je in Frankrijk dat er vrij veel Engels wordt geleerd. Wellicht volgen ze het voorbeeld van de grote broer.

  Ik denk daarbij ook aan een beetje aan Nederland: er zijn ook weinig Nederlanders die zin hebben om Fries te leren vermoed ik.
  Friezen kennen toch allemaal NL; dus waarom Fries leren?

  Tot voor kort was dat ook de reactie van de Franstaligen: waarom NL leren, alle Vlamingen kennen toch Frans.

 2. lisainluik Says:

  Ja, maar, heb je Mara horen zíngen? ; ) Het is zo lief!!!!!!!!!

 3. Kijkluis Says:

  Nu wel gehoord; eerst lukte het niet. Inderdaad schattig.

 4. Elsbeth Says:

  Mara is erg schattig Lisa 😉

  Maar over het feit dat veel Walen (of Liègois) zich Frans voelen… Daar ben ik het niet mee eens. Heb het eens aan m’n (luikse) vriendje G. voorgelegd, en ziet het toch heel anders!

  Natuurlijk zou het logisch zijn als iedereen in Wallonië Nederlands leert. Maar: het wordt ze altijd opgedrongen, en de manier van lesgeven laat ook veel te wensen over (bijna geen gesprekken voeren e.d.) Engels is in onze wereld een stuk praktischer…
  Zag enkele dagen geleden een interessante docu van de VRT over het Nederlands onderwijs in Wallonie en Brussel. Erg interessant, misschien ergens te vinden. Op een school in Ans (bij Luik) krijgen kinderen vanaf de kleuterschool Nederlands, gaat daar erg goed! Misschien terug te vinden op internet.

  Lange reactie, maar heb het hier dit weekend nog met G. over gehad 🙂

 5. lisainluik Says:

  Ik heb die documentaire gezien, Elsbeth. Inderdaad interessant! Ook over het feit dat Walen (Franstaligen in het algemeen) moeite hebben met het leren van talen. En dat de taal ze wordt ‘opgedrongen’, ja sorry, je woont in België! Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je die taal ook spreekt.

  Maar ik ben het wel met Kijkluis eens dat Walen zich half Frans voelen. Ze kijken Franse televisie, gaan naar Franse films, luisteren naar Franse muziek, vieren 15 augustus… Ze weten veel meer over Frankrijk dan over hun eigen landgenoten De Vlamingen.

  • Elsbeth Says:

   Ik ben het met je eens dat de Franse (of Franstalige) cultuur domineert! Maar is dat hetzelfde als je gerelateerd voelen aan Frankrijk als land? Wij kijken Engelse en Amerikaanse tv-programma’s, luisteren naar Engelstalige muziek, maar voelen wij (Nederlanders) ons dan ook half Engels?
   G. heeft op school nooit les gehad over de geschiedenis van België (inclusief Vlaanderen), maar wel over Frankrijk en de “franstalige” wereld. Ligt het probleem dan in desinteresse of in het onderwijs?
   Interessante kwestie waar je volgens mij dagen over kan discussieren… 😉

 6. Mara is een GROOT zangtalent 🙂
  Blijven stimuleren. En dan vooral Nederlandse liedjes natuurlijk.

 7. lisainluik Says:

  Dank je dank je! Stimuleren? PUSHEN zal je bedoelen 😉

 8. lisainluik Says:

  @ Elsbeth, heeft G. echt nog nooit les gehad over de geschiedenis van België? Wat vreemd… Het probleem zal wel – zoals zo vaak – een combinatie van factoren zijn.
  Wat betreft die Engelse/Amerikaanse invloeden bij ons… Ik ben zelf half Amerikaanse en ben opgegroeid met veel Amerikaanse invloeden, dus ik kan hier niet zo heel veel zinnigs over zeggen omdat ik mij dus inderdaad wel een beetje Amerikaans voel!

  • Elsbeth Says:

   Hoe dat precies zit met die geschiedenislessen, ik weet het niet. Vond het zelf ook een beetje een vaag verhaal. Maar wat ik begreep is dat ze op school weinig tot geen les kregen over het HELE land, dus ook Vlaanderen, de connectie met de Nederlanden etc.
   Ben je half Amerikaanse! Worden Mara en Evy dan nu drietalig opgevoed? Of is tweetalig wel genoeg? 😉

   • lisainluik Says:

    Het is nogal gecompliceerd bij ons thuis. Benjamin en ik spreken samen Engels (zo zijn we ooit begonnen en zo zijn we dat blijven doen). Hij spreekt Frans met de kinderen, ik spreek Nederlands met de kinderen. En als we met z’n allen zijn is het een beetje chaos 🙂

 9. Etienne Says:

  Kommentaar van de meeste waalse kinderen: NDLS klinkt niet mooi en is minder “sexy” dan Engels.Bovendien krijgen we ook vaak te horen dat NDLS geen wereldtaal is;bovendien hebben we in Luik ;Namen;charleroi… veel kindren van Noordafrikaanse oorsprong die het belang van het NDLS niet inzien. Tja als leraar NDLS valt het niet altijd mee…

  • lisainluik Says:

   Ik begrijp ’t ook wel hoor. Wat heb je nou eigenlijk aan het Nederlands? (alleen nuttig als je Vlaanderen of Nederland bezoekt) Ook al zóu je als ‘kleine Waal het Nederlands automatisch moeten meekrijgen aangezien de andere helft van jouw land die taal spreekt. Maar het talenonderwijs in Wallonië is nog niet top… En komen er een heleboel volwassenen bij mij in de les omdat ze nooit Nederlands hebben leren spreken en nu inzien dat het toch wel handig is…..

  • Kijkluis Says:

   Anderzijds las ik van een Vlaming in Brussel: wanneer ik een Noord-Afrikaan aan de kassa van een supermarkt zie, ben ik blij. De kans is namelijk heel groot dat hij NL zal spreken wat bij de Franstalige Belgen in Brussel lang niet zeker is.

   Misschien is er ook wel een verschil tussen de Noord-Afrikanen in Franstalig België enerzijds en die in Vlaanderen en Nederland anderzijds.

   Een Marokkaan vertelde mij: in ons land zijn de oorspronkelijke bewoners de Berbers. Hun cultuur wordt als 2de rangs beschouwd en de overheid probeert ons te arabiseren.
   De Berbers die hun land verlaten vestigen zich graag in Vlaanderen en Nederland waar ze ook een kleinere taal aantreffen en een meer multiculturele sfeer heerst.
   De Marokkanen van Arabische oorsprong wonen daarentegen liever in Wallonië en Frankrijk waar zich thuisvoelen in een eerder dominante/eentalige cultuur.

 10. Etienne Says:

  SOVIEL SPRACHEN MAN KENNT SOVIEL MAHL IST MAN MENSCH
  (GOETHE)sorry voor mogelijke spellingsfouten (ben geen leraar Duits) MAAR THIS IS IT..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s