Lisa in Luik

Emigreren naar België

Help 29 januari 2009

Zoals iedereen wel weet die mijn blog regelmatig leest, is de hondenpoep en de rotzooi op straat mijn grootste ergernis hier in Luik. Ik heb hierover al een gesprek gehad met de wethouder van de ‘propreté’, de heer Schroyen. Vandaag heb ik nog een ‘meet & greet’ gehad met een zachte, lichtbruine hondendrol. Ik stond er recht in en kon thuis mijn profielzool fijn in de badkuip schoonmaken met een tandenborstel (die ik hierna uiteraard heb weggegooid). De buurt van onze toekomstige huis staat in een wijk die niet bepaald bekend staat als netjes. Vandaag reed ik met een moeder van school mee om de kinderen op te halen. Zij woont in dezelfde straat als waar wij gáán wonen en babbelde voluit over de smerige buurt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik steeds meer twijfel aan mijn besluit om in St. Leonard te gaan wonen. En dat is een probleem. We zijn midden in het proces om ons huis op te bouwen en ik zit in gedachten al in een andere (fijn opgeruimde) buurt. Wat te doen??? Moet ik niet zo zeuren? Moet ik óók die Waalse mentaliteit ‘on s’en fou’ (vertaling ‘wat kan ’t schelen’) ontwikkelen? Kan ik dat? Wil ik dat? Of moet ik mij inzetten om de buurt schoon te krijgen? (wat mij niet door iedereen in dank wordt afgenomen, gezien de reactie van bijvoorbeeld André in Le Viff). Ik kijk er niet naar uit om ergens te wonen waar ik mij elke dag groen en geel erger zodra ik de deur uitga.

Op dit moment ben ik een fervent lezer van de boeken van Bill Bryson. Een Amerikaanse auteur die zo ontzettend grappig schrijft, dat ik vaak hardop moet lachen. Hij woont in Engeland en schrijft niet alleen geweldige boeken, hij is een campagne in Engeland begonnen omdat hij zich zo stoort aan straatvuil (voor artikel en interview, klik HIER). Moet ik in zijn voetsporen treden en een project o.i.d. opzetten voor mijn toekomstige wijk?

Help. Ik weet het niet meer.

Advertenties
 

9 Responses to “Help”

 1. ben de bouwer Says:

  Grapig! ik heb ook vandaag in en hondpeop gewandeld…
  Hoe laat was het?

 2. ben de bouwer Says:

  A shity days one would say…

 3. ben de bouwer Says:

  no S to day, sorry!

 4. Hilda Says:

  O, wat een dilemma…. Ik kan me wel inleven hoe je je voelt, geen leuk begin voor een nog te bewonen huis. Ik weet niet of je je nu te veel focust op de viezigheid en daardoor de mooie kanten niet meer ziet of dat er echt geen zonnige kanten aan de move zitten. Je krijgt natuurlijk wel een erg mooi huis uiteindelijk (hoe staat het daarmee by the way?). En je bent natuurlijk niet alleen in deze beslissing.., hoe ziet Ben het allemaal?
  En misschien brengt jouw strijd tegen de poep e.d. je wel weer nieuwe mogelijkheden, straks ben je nationale held of zo, je weet het nooit 🙂 Sterkte er mee, xxx

 5. Ik kan me je situatie goed inbeelden, Lisa. Je heb het gevoel dat je NU de beslissing moet nemen of je er mee door wilt gaan of niet. En die beslissing…ja, die is natuurlijk héél bepalend voor de rest van je leven. Wat een dilemma zeg…
  Je hebt het echter steeds over de leefomgeving nabij je toekomstige woning, maar hoe zit het met de buren daar? In feite is dit nog het allebelangrijkste als je verhuist: de buren! Als je denkt dat het op dit gebied een aangename buurt is (en daarom moeten het niet per sé allemaal vrienden worden) dat is dit een enorm pluspunt in je uiteindelijke keuze.
  Ik vind dat als je een huis koopt, dan koop je de buren erbij!
  Soms overweeg ik ook wel eens of ik destijds de goede beslissing genomen heb (ik heb nog veel verbouwingswerken(zucht), soms iets te veel verkeer (zucht), en andere ergenissen…, maar dan besef ik wel dat ik goede buren heb en dat dit nog het allebelangrijkste is voor ‘aangenaam wonen’. Want burenruzies…dat is pas ellende.
  Veel moed, Lisa. Ik wens je van harte het allerbeste !

 6. Kijkluis Says:

  Tja, wij woonden nog maar pas in het huis dat we gebouwd hadden toen mijn vrouw vond dat we te dicht bij de autosnelweg woonden en er veel te veel lawaai was.
  Haar besluit stond vast: we verhuizen!
  Het heeft nog wel 15 jaar geduurd voor een rustig gelegen nieuw stuk bouwgrond gevonden werd; maar uiteindelijk 1ste huis verkocht en een nieuw gebouwd.

  Lawaai van de autosnelweg, daar kun je niets aan doen. Tegen hondepoep kun je wel actie voeren.
  Ik zou zeggen: met lukdieke acties blijven strijden want ik kan me niet voorstellen dat de buren het leuk vinden om in een drol te trappen.
  Wel een beetje geduld hebben want mensen komen moeilijk in actie en in Wallonië loopt men vaak enkele jaren achter op Nederland en Vlaanderen.
  Succes.

 7. lisainluik Says:

  Nog bedankt voor jullie reacties. Ik heb besloten er maar het beste van te maken en mij niet ál te druk te maken om de rommel op straat (dat ga ik in ieder geval proberen……). De loft wordt supermooi.
  Jeetje, Kijkluis, dat het nog 15 jaar duurde voordat jullie iets vonden! En Koen, de buren zijn geloof ik wel oké. Dus dat is inderdaad een pluspunt.

 8. Ellen W Says:

  Ja lIsa,
  Goed dat je hebt besloten je te richten op de goede kanten van de loft. Daar word je natuurlijk gelukkiger van. Maar toen ik je stuk las, dacht ik eerst± ga door met de actie! hou vol, doe iets goeds! Want inderdaad zoals iemand voor mij schreef, niemand wordt toch blij van het stront aan je schoen? Niemand kan uiteindelijk volhouden dat het niet smerig is. En als je strijd slaagt, ook al is het op langere termijn, geeft dat pas echt voldoening. En de manier waarop je het doet is toch ontzettend grappig. die foto met een glaasje wijn en bestek erbij. Ga daar in elk geval mee door, als het je het even niet lukt om te focussen op de zonnige kanten. Uiteindelijk helpt het en nu vermaak je ons er al mee! en volgens mij jezelf ook wel, toch?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s