Lisa in Luik

Emigreren naar België

De Wethouder 24 oktober 2008

Filed under: Lisa's leven in Luik! — misssmokygaatstoppen @ 6:39 pm

Eergisteren had ik het gesprek met wethouder Schroyen over de zooi op straat en dan vooral in de buurt St. Leonard. Er zat nog een andere werknemer bij die alles wat we zeiden opschreef en het gesprek duurde een klein uur. Overigens kon ik in het Nederlands praten, wat het 10x makkelijker maakte voor mij; de wethouder spreekt goed Nederlands.

De conclusies:
* de Luikenaren zijn nonchalant. Ze zien ‘buiten’ als ‘van niemand’ en niet als ‘van iedereen’. Hier komt weer het levensmotto van de Waal om de hoek kijken: on s’en fou (wat kan ’t schelen)
* de politie is bevoegd om boetes uit te delen, maar is niet strict genoeg
* er is geen geld voor ondergrondse vuilnissystemen zoals je die in NL ziet
* scholen krijgen informatiepakketten over ‘respect voor je omgeving’, maar niemand kan ze dwingen om deze te gebruiken
* ‘ik’ krijg een ‘geen honden op het grasveld’-bordje geplaatst bij het grasveld op Place St. Leonard
* als ik iets organiseer in de buurt wat ten goede komt aan ‘het milieu’ kan ik – zoals iedereen die zoiets organiseert – een bijdrage krijgen van 100 euro

Al met al is er geen snelle oplossing. De mentaliteit van ‘de Luikenaar’ helpt niet mee. Er is niet genoeg geld. Al geloof ik wél dat meneer Schroyen zijn best doet.

Vlak voor het weggaan kreeg ik nog wat cadeautjes. Een rol vuilniszakken, 2 asbakjes die je in je zak kunt stoppen en zo geen peuken op straat hoeft te gooien én een tas. Levert zo’n gesprek tóch nog wat op ; )

Advertenties
 

10 Responses to “De Wethouder”

 1. Dat ‘on s’en fou’ levensmotto van sommige Walen is ongetwijfeld de kern/bron van het probleem. Ik kom overal in ’t land en dat cliché wordt steeds bevestigd.
  Wat baat het van elke dag de straat te kuisen als de volgende dag er weer een rotzooi ligt…
  Er wordt over gepraat en dat is al positief, maar er is nog veel werk aan de winkel.
  Succes Lisa, ik volg uw ‘strijd’ met veel interesse. En als je dit blogje van tijd doorspekt met leuke weetjes over deze toch wel boeiende stad blijf ik alvast een vaste klant!

 2. Hilda Says:

  De politiek he, geen snelle oplossingen. Maar je hebt t probleem wel weer mooi op de kaart gezet, kan nooit kwaad. En dus leuke presentjes mee en helemaal mooi: een bordje tegen hondenpoep op t speelveld. Top!

 3. Kijkluis Says:

  Blij dat het gesprek goed verlopen is.
  Ik denk dat de stad Luik; maar ook elders in Wallonië (+ Vlaanderen?) korter op de bal moet spelen.
  Vuil zo snel mogelijk opruimen. Als er ergens vuil ligt/blijft liggen, dan denken de mensen nogal snel: Och het stoort blijkbaar niemand, ik gooi er vlug nog wat bij.

 4. Ellen W Says:

  Hee onze eigen Erin Brockowic!!!
  Met de buurt zou je toch een stichting op kunnen richten ter bevordering van het leefgeluk ofwel ieders leefomgeving… of zo. En dan geld inzamelen om grotere dingen te organiseren…

  Je moet het volgens mij niet hebben van de instanties. Ik vind de argumenten allemaal een beetje afschuiverig… Er moet een bevlogen iemand zijn die dit op de kaart zet. En volgens mij kan dat.

  Ga dus door, zorg dat je een petitie aanbiedt aan de regering van Belgie en haal de krant of de tv. Er is daar toch ook wel een soort De Wereld Draait Door….??

  ik mail ze wel hoor om ze op je vlaggetjesactie te attenderen!!!

  lfs
  Ellen

 5. lisainluik Says:

  @ Kijkluis: dat heb ik mensen vaker horen zeggen. Dat als het een rommel is, mensen denken van ‘ach, nouja, het maakt allemaal niet uit’. Meneer Schroyen gaf toe dat het in Vlaanderen ‘properder’ is dan in Wallonië. Toen ik vroeg waarom dat zo was, haalde hij zijn schouders op en keek alsof hij het antwoord niet wist. Uiteindelijk was het dus ‘de nonchalance’ van de Waal.
  @ Fotogeniek België: ik zal ook zorgen voor positieve verhalen, zal niet alleen maar klagen ; )
  @ Hilda: tja, de politiek is niet zo snel nee……. En ja, ben blij met het bordje (moet wel even afwachten óf dat ding geplaatst gaat worden… zo niet, dan hang ik natuurlijk aan de bel)
  @ Ellen: hahaha! Ik moet mijn krachten gaan bundelen met andere mensen uit de buurt die iets willen veranderen. Maar in de buurt St. Leonard wonen ook veel ‘onverzorgde types’, als je begrijpt wat ik bedoel. Hoop niet dat het dweilen met de kraan open is…… En wat betreft televisie, geen idee wat ze hier doen qua ‘DWDD’, volgens mij hebben ze dat hier niet….

 6. Kijkluis Says:

  Misschien komt het ook dat men in het zuiden van een (elk?) land wat “losser” is dan in het noorden.
  In Nederland denk ik dat de Brabanders wat meer feestvierders zijn dan de noorderlingen die bijv. geen of minder carnaval vieren.
  In België zegt men dan weer dat de Walen nonchalanter zijn.
  In Frankrijk zijn de zuiderlingen de mensen die vaker de boel de boel laten en ook in Italië kijkt het noorden verbaasd naar het zuiden waar men in Napels bijvoorbeeld amper weg weet met het vuilnis en het onlangs zelfs op de straat bleef liggen of daar in brand werd gestoken.

 7. jereoen Says:

  Volgens mij is het niet zozeer het “je-m’en-foutisme” maar wel het gebrek aan ambitie (ambitie in de zin van : het streven naar wat beters) met betrekking tot hun leef-omgeving, inclusief van wat WEL van hen is.
  Zo merk ik dat de Walen weinig fierheid tentoon spreiden als het gaat over hun eigendom : je vindt er zo mogelijk nog veel meer “koterijen” dan in Vlaanderen. Een likje verf aan de buitenzijde van de woning, de tuin vrijhouden van allerhande rommel… het kan de gemiddelde Waal allemaal weinig schelen.
  Het is, maw. een mentaliteitsprobleem. En dat kan je niet zomaar veranderen.

 8. Johan Says:

  Welkom bij de mentaliteit van de doorsnee luikenaar ! Het is jammer genoeg de waarheid : “ils ont une mentalité pourri !”, dat zal elke onderneming in het Luikse u kunnen vertellen. Als kleine ondernemer mensen aanwerven in deze regio is gegarandeerd problemen zoeken, vraag dat maar eens aan om het even welke garagist in de regio. Werken, ho maar, waarom zouden we werken ? Als ik ga stempelen, krijg ik evenveel aan uitkering, én bovendien kan ik dan “in het zwart” gaan werken. Dàt is de kern van de zaak, dàt is het gevolg van decennia lange overheersing van de socialistische instellingen in Wallonië. Plus uiteraard dat de waal ook niet direct geneigd is om zich in nieuwe businessmodellen te gaan lanceren. Dat is ook het succes van de Vlaamse ondernemingen in Wallonîë : ze weten in Wallonië maar al te goed dat als ze een job toevertrouwen aan een Vlaamse onderneming, dat ze dan waar voor hun geld krijgen én dat het bovendien meestal sneller afgewerkt is als voorzien.
  Ander voorbeeld : ik verhuisde 2 jaar terug van Vlaanderen naar Luik. Ik heb 7 maand gewacht (!!!) op een contactname door de “wijkagent”, en dat was dan nog met de vraag of ik zelf naar het kantoor kon komen om mijn documenten te ondertekenen. Nog eens 2 maand later werd eindelijk mijn ID-kaart aangepast. Dus : 9 maand tussen verhuis en administratieve regeling ! In mei dit jaar zijn we dan naar Tongeren verhuisd : op 5 werkdagen was alles geregeld.
  Voor de ondernemingen : zelfde liedje ! Wie in Vlaanderen een onderneming opstart, beschikt binnen enkele dagen over alle nodige papieren. Ik ken in Luik (Seraing) mensen die nu al bijna 5 jaar (!!!!) wachten op een uitbatingsvergunning voor hun bedrijf. 5 jaar !!!
  En zo kan ik u nog 10-tallen voorbeelden geven. Het is zover gekomen, dat mijn eigen vrouw (die van het Luikse bekken afkomstig is) gewoon niet meer wil teruggaan naar haar geboortestreek ! Ze spreekt intussen een aardig mondje nederlands, en gaat 100 keer liever naar Tongeren, of Hasselt of Leuven om te shoppen dan naar het vuile en onveilige Luik. En dat zijn haar eigen woorden.
  Dus : ja, Vlaanderen is een heel andere wereld dan Wallonië, dat klopt als een bus. Ik heb zelf de twee aan den lijve ondervinden, en ik kan maar één ding zeggen : Wallonië moet heel erg dringend hervormd worden, en moet bevrijd worden van een aantal oubollige politieke structuren, willen ze ooit een betere toekomst aanbieden aan de werkende Waal. Helaas gebeurt dat niet, en dus zie je enkel een toenemende graad van criminaliteit in die regio. Ik vrees evenwel dat met de stijfkoppige mentaliteit van de huidige politieke generatie in Wallonië er niet direct veel positiefs inzit.

 9. Henri van de Kraats Says:

  ‘Het vuile en onveilige Luik’… dit doet toch een beetje pijn, deze kort door de bocht analyse. Misschien dat dit een onderwerp van gesprek kan bij onze borrel op de 8ste. Als burger heeft men behoorlijk wat armslag, mits je daar open voor staat. De reactie van dhr. Schroyen verbaast me niet echt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s