Lisa in Luik

Emigreren naar België

Les Olivettes (en zing maar mee!) 5 oktober 2007

Filed under: Overige & Onzin & Zo — misssmokygaatstoppen @ 12:50 pm

Ik ben er nog niet geweest, maar vriendin Alina wil – als zij mij komt opzoeken in Luik – er graag naartoe: het wereldberoemde café-chantant Les Olivettes! Op drie minuten lopen van waar ik woon. Hier een sfeerreportage.

Le Tango du Congo dreunt door Les Olivettes

Geplaatst op 21-09-2007 11:39 door gerard staals in categorie kunst

fotofotofotofotoHet is zo’n laffe zondagmiddag. Flauwe zon. Verre geluiden. En dan wordt je ineens binnengezogen in het meest bekende café-chantant van Wallonië, Au Jardin des Olivettes in de Rue Pied du Pont des Arches. Het bruine etablissement heeft de deuren wijd open staan vanwege het nazomerweer. Een oude bebrilde, en in een roze bloemetjesjurk gestoken dame zingt op een half meter hoog podiumpje oude Franse chansons. Ik schat de leeftijd van de zangeres op minstens vijfenzeventig. Het café zit stampvol met – toegegeven – wat ouder publiek. De derde leeftijd zit te nippen aan grote kelken Leffe, Ciney of Duvel. Er wordt met enthousiasme geapplaudisseerd na afloop van elk chanson. We vinden een plek aan een smalle houten tafel, met goed zicht op de bejaarde artiesten. Die zingen om beurt twee oude Franstalige chansons. Piaff , Montand, Bécaud en Brel zijn daarbij favoriet. De gemiddelde leeftijd van de zangers en zangeressen ligt, naar mijn inschatting, boven de zeventig. Ver in de vorige eeuw was er de eeuwige roem, soms regionaal, soms alleen in Luik tot en met de Vrijstaat Outremeuse. Maar hun inzet blijft er niet bij achter. Integendeel. En dat ondanks de soms fysieke hindernissen die genomen moeten worden. Stéphanie (la petite maman des Olivettes), een hoogbejaarde chansonnière wordt met vereende krachten op de te krappe bühne getild. En daar op een houten stoel gepositioneerd. Dat zingt een stuk steviger. Geeft zelfvertrouwen. En je kunt je concentreren op tekst en melodie. Soms wordt bijna het oude niveau bereikt, soms blijft de chansonnier of chansonnière daar ver van verwijderd. Het volume staat op vol, ondanks de uitstekende geluidsinstallatie.
En van de zangeressen pompt Janine haar populariteit op door aan haar tafelgenoten haar zojuist op de zondagse marché van La Batte aangeschafte strakke strings te showen. Zo sta je – geestelijk – in ieder geval niet in je blote kont te zingen. De heren die optreden hebben ter compensatie hun pantalon tot vlak onder de oksels opgetrokken, ook al wordt het afzakken sowieso al verhinderd door brede bretels. Vlak voor ons is Babar al een kwartier lang bezig om – met behulp van zijn bejaarde vriendin (eveneens ooit eens een bekende zangeres) – een meezinger van minstens een halve eeuw oud uit te zoeken. Babar (inderdaad, van het olifantje!), is een kleine, dikke en beweeglijke Liégeois, en nog even enthousiast als vijftig jaar geleden. Even later klimt hij verhit het podium op. Het wordt Le tango du Congo, een levenslied dat zijn weerga niet kent. Vroeger vertolkt door de beroemde Grand JoJo. Nu meegezongen door de hele tent. Tot op de Cour, de toiletten in de kelder, waar Madame Pipi zorgt voor bijpassende ondergrondse galm. Bovengronds maakt de vertolker van dit levenslied ondertussen alles uit zijn nog ferme klankkast. Maakt er zelfs ondersteunende, theatrale gebaren bij. En illustreert het nog eens met een veelzeggende mimiek. Het publiek kan er niet genoeg van krijgen. Les Olivettes gaat bijna uit zijn houten dak.
Aan de elektrische piano blijft de toetsenman maar onverstoorbaar doorspelen. Soms zijn hoofd in de richting van de artiest wendend om het tempo op elkaar af te stemmen. Ne tirez pas sur le pianiste. Nooit moe. Zijn wapperende haardos en dito snor bewegen nerveus boven de brede bretels die over zijn rug en buik gespannen staan. Zijn dikke vingers blijven onvermoeibaar roffelen over het toetsenbord. Zelfs een plaspauze zit er niet in in al die uren dat we in het café zitten. Soms zingt hij een versregel mee. J’suis amoureux d’une congolaise
C’est une belle noire
Et elle s’appelle Thérèse
Et sa mère est Madame Caca
Dans un snack-bar
Au Katanga
C’est le tango, le tango, le tango
Du Congo
C’est le tango, tango d’amour
Je t’aimerai toujours
Non, ce n’est pas du Mozart, ni du Bach
C’est pas une valse anglaise
C’est le tango, le tango, le tango
De ma congolaise
Un jour j’étais sous son balcon
Avec une boite de macarons
Un ptit bouquet de pissenlits
Et un disque de Tino Rossi
Elle m’a dit : “Viens, tu peux monter”
Au parlophone, j’ai répondu O.K
Jusqu’au 20ème j’ai mis une heure
Je savais pas qu’y avait un ascenseur

C’est le tango, le tango, le tango
Du Congo
C’est le tango, tango d’amour
Je t’aimerai toujours
Non, ce n’est pas du Mozart, ni du Bach
C’est pas une valse anglaise
C’est le tango, le tango, le tango
De ma congolaise

Et elle m’a dit, je ne t’attendais plus
Je veux te présenter à ma tribu
Et le lendemain par Sabena
On est parti au Katanga

Je me suis marié avec ma congolaise
Devant le soricier, j’lui ai donné une baise
Et vous me verrez tout nu sur les photos
Dans un palmier entre les noix d’coco

C’est le tango, le tango, le tango
Du Congo
C’est le tango, tango d’amour
Je t’aimerai toujours
Non, ce n’est pas du Mozart, ni du Bach
C’est pas une valse anglaise
C’est le tango, le tango, le tango
De ma congolaise

Advertenties
 

4 Responses to “Les Olivettes (en zing maar mee!)”

 1. Ik, Ali Says:

  Ik heb geoefend. Ken ‘m nu helemaal uit m’n hoofd.
  Ben je volgend weekend thuis? H en ik gaan op vakantie. Duitsland was het plan, maar de spoorwegen staken. Nu moeten we ons plan herzien. Maar in de buurt van Luik komen we zeker. Papadiedoeptiedoep, c’est le tango, le tango… papadadadaratataaa!
  Tot snel! x

 2. […] Zin iets heel anders? Ga zingen (of luisteren) in café-chantant Les Olivettes. Beroemd! Klik hier en hier voor een […]

 3. Anne-bell Says:

  Afgelopen zondag voor het eerst geweest, vond het geweldig. Heerlijk gewoon genieten van mensen in hun puurheid.

  Anne-bell


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s