Lisa in Luik

Emigreren naar België

Was mij ook al opgevallen… 14 september 2007

Filed under: Overige & Onzin & Zo — misssmokygaatstoppen @ 12:27 pm

Belgen gaan te weinig met fiets naar werk

Belgen gaan te weinig met de fiets naar het werk. Wanneer de woon-werkafstand maar tien kilometer bedraagt, neemt toch 60 procent liever de auto. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).Bas de Geus onderzocht het verband tussen de psychologische en omgevingsfactoren verbonden aan fietsen en het effect van fietsen op de gezondheid. “Een dagelijkse fietstocht naar het werk houdt je fysiek gezond en maakt je psychisch sterk”, zegt hij. Sociale interactie met de directe omgeving (partner, familie, collega’s en vrienden) is daarbij belangrijk omdat dit het fietsgebruik stimuleert.
“Dat nog te weinig mensen met de fiets naar het werk gaan heeft meer te maken met psychosociale factoren dan met omgevingsfactoren”, stelt de Geus. Een gebrek aan tijd en interesse zijn de grootste oorzaken. Mensen die wel regelmatig fietsen doen dat meestal vanuit een ecologisch-economisch bewustzijn.Voor het onderzoek werden 65 niet-getrainde mensen één jaar lang aangespoord om met de fiets naar het werk te gaan. Hieruit bleek dat, wie zijn conditie wil zien verbeteren, drie keer per week de fiets op moet en dit gedurende minstens 130 minuten per week,

Uit een enquête bij 343 Vlamingen die op minder dan tien kilometer van hun werk wonen, bleek ook dat bijna 60 pct van alle verplaatsingen naar het werk gebeurt met de auto en slechts 7 pct (België) tot 12 pct (Vlaanderen) met de fiets. De woon-werkafstand is meestal geen argument om de fiets niet te nemen. Vijftig pct van alle autoritten is immers korter dan vijf kilometer.

Volgens de Geus moeten bedrijven in samenwerking met de overheid meer investeren in fietsvoorzieningen, zoals douches, regenkledij en degelijke fietsstallingen. Ook budy-cycling (fietsen met een partner) moet volgens de Geus meer worden gepromoot.

(Gazet van Antwerpen, 14-9-2007)

Advertenties
 

4 Responses to “Was mij ook al opgevallen…”

 1. Ik, Ali Says:

  Ha Lisa!

  Wat een nieuws weer.
  Nee, dan Nederland. Had je deze al gezien? Link komt van een Belgische site. Toedeloe!

  http://www.garagetv.be/video-galerij/ghostwriter/Belspelprensentatrice_valt_bijna_flauw.aspx

 2. lisainluik Says:

  Ah gossie, da’s wel heel zielig! Dat haar collega’s niks doen!

 3. Ik, Ali Says:

  Mijn slappe lach begint als ze zegt: ‘Hee, een kandidaat…’

 4. lisainluik Says:

  ‘Kom ’t nu met me doen’ : )


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s